Svenska utekatter drabbas ofta av infektion av bandmask. Det är oftast de katterna som äter råttor, möss, sorkar och andra gnagare som först och främst drabbas av bandmask och de ger sällan några symtom. Bandmasken smittar inte mellan katt och människa, ej heller från katt till katt vilket kan vara bra att veta.
Symtom hos katten om den har bandmask
Katter med infektion av bandmask uppvisar sällan symtom, men ibland kan katten bli lös i magen. Du som kattägare upptäcker lätt bandmasken i kattens avföring, i pälsen, runt analöppningen och även ibland där katten har legat. Bandmasken ser ut som tillplattade risgryn och ibland sitter de ihop som små kedjor av segment. Uppvisar katten tecken på symtom så kan det vara dags för en behandling med avmaskning.
Behandling av bandmask
Katter med tydliga symtom och tecken på bandmask bör sättas in på en behandling med avmaskning. Det ska bara ske då och inte i förebyggande syfte, utan ennbart om man starkt misstänker eller vet att katten har en infektion. Detta är för att maskarna utvecklar en resistens mot avmaskningsmedel. Välj också ett avmaskningsmedel som enbart är verksamt mot mask och inte ett bredare alternativ mot andra parasiter. Vid bandmaskinfektion rekommenderas avmaskningsmedel som innehåller substansen prazikvantel.
Receptfri behandling på apoteket
Bandmask är som sagt väldigt vanligt bland svenska utekatter. Du kan köpa receptfria läkemedel till din katt på de flesta apotek men läs noga på förpackningen så att du doserar korrekt. Doseringen sker efter kattens vikt vilket innebär att du måste väga din katt innan du ger den dess medicin. Vid bandmaskinfektion rekommenderas som ovan nämnt altid avmaskningsmedel som innehåller substansen prazikvantel. Vid svårare fall av mask där medicinen inte verkar kontakta alltid din veterinär.